• 22 Şubat 2025 Cumartesi 14:24:47

Sürdürebilecek miyiz?

Aklıma sürdürülebilir yaşam gelince eşittir umut geliyor. Bu akım ‘’ortak geleceğimiz’’ i kurtarmanın adımıydı sanki.
Öyleyse neydi sürdürülebilirlik? Gereksinimlerimizi karşılarken doğaya en az zararı vermemiz ve dünyayı gelecek nesillere daha iyi bir şekilde bırakmamızın ne güzel bir karşılığıdır. Tanımı bile iç açıcı değil mi? Bence öyle…
Bir de benim gibi 30’larımızı yeni yeni geçmiş Y kuşağının sorumluluk hislerini iliklerine kadar hissediyorsanız.

Bu kavramı hayatınızın her evresinde uygulayabilirsiniz, derya deniz.  Araştırıp, uygulamanızı da aşırı tavsiye ederim; en azından gelecek için bir şeyler yapıyorum hissi bile paha biçilemez.
Ama ben bugün sizlere modada ‘’kim, neler yapıyor"u anlatmak istiyorum.


Belki gömleğinizi, eteğinizi vb. alırken ortak geleceğimize sahip çıkan markaları desteklemek isteyebilirsiniz.
‘’Sürdürülebilir marka’’ ifadesinden kastımız, yavaş moda hareketinin temel felsefesi, uzun süreli giyilebilen yüksek kaliteli ürünler üretmektedir. Bu markalar, üretim aşamasında iş yeri koşulları, çalışanların maaşları, kullanılan malzemenin vegan, hayvanlar üzerinde denenmemiş veya geri dönüştürülebilir olması dikkat ettiği unsurlardır.

Vazgeçilmez denimlerimiz. Levi’s denim sektöründe çok büyük bir oyuncu. Pamuğun yetiştirilmesinden boyama ve terbiye işlemlerine kadar sadece bir kat yapmak için 2000 galondan fazla su gerekir. Üstelik marka, ürün yaşam döngüsü boyunca derinlemesine sürdürülebilirlik taahhütlerini kamuya açık paylaşılıyor.  Bakmanızı tavsiye ederim.  https://www.levis.com.tr/surdurulebilirlik

H&M’in yaptığına da bayılacaksınız,eminim. Mağazalarına istenmeyen giysilerinizi götürüp yeni bir şey satın alırken indirim uygulatabiliyorsunuz. H&M ana şirketi, 2030 yılına kadar %100’e ulaşmak hedefiyle genel olarak %57 geri dönüştürülmüş veya sürdürülebilir kaynaklı elyaf kullandığını söylüyor. 


Aynı zamanda sevdiğim ve kullandığim bir marka olan Polo Ralph Lauren, basit bir değişiklik yapan büyük bir markanın başka bir örneğidir. Earth Polo geri dönüştürülmüş su şişelerinden yapılmıştır ve uygulama sürecinde su gerektirmeyen boyalar kullanılır.




Columbia, onu diğer markalardan ayıran şey üretim sürecindeki yenilik. Outdry Eco ceketleri geri dönüştürülmüş su şişelerinden yapılmıştır. Ceket başına 24 galondan fazla su tasarrufu sağlamak için boya kullanmaz ve çevreye zararlı olduğu bilinen PPC’ler içermeyen su tutmaz kaplamaya sabittir. 



Ülkemizde de bu akımı benimseyen yerli markalar mevcut. First of All, One Square Meter, Hip+Happen, Atölye Ren ilk etapta aklıma gelenler.
Büyük şirketler bile ( ki entegre olmaları zaman alır) elini taşın altına koyabiliyorsa bizlerin evimizin mutfağında ufak adımlarla bu yaşam biçimine destek olmamız şart.
‘’Ortak geleceğimiz’’e sahip çıkıp birlikte düzenlemeler yapmak zorundayız.


Avmmagazin sayfasında  "Farkında mısınız?"  adı altında bir alan var; bu alanda da bazı örneklerle su nasıl daha faydalı kullanabileceğimiz yönünde bilgiler var.  Dilerseniz sizlerde benzer içeriklerle iletişim formuna yazarak aktarırsanız herkese göstermiş olabilir birlikte ileriye götürebiliriz.

                                                                                                                         
Muhammer HAŞLAK


 

Yorum Yap